Kaffebönor

Från början till slut

I Brasilien, Etiopien, Vietnamn, Colombia och Indonesien odlas det kaffebuskar i stor utsträckning. Det är dom länderna som har dom största odlingarna. Det är på kaffebusken som kaffebönorna kommer till och så att vi kan dricka vårt kaffe. Och det var i Etiopien som allt startades. I slutet av 1600 talet kom kaffet till Sverige men först som en apoteksvara.

Det finns runt hundra arter av kaffearter. Det är både buskar eller mindre träd med hög stam.

Varför kaffe är dyrt kan nog förstå när man vet att när kaffebuskens frukter är mogna och röda plockas dom oftast för hand. Dom måste också plockas i rätt tid för att få den goda aromsmaken. Och så fort dom är plockade måste själva tillverkningen sätta fart. Och det gör man antingen genom att plocka ut plocka ut bönorna ur frukten, tvätta dom och torka dom i solen. Eller genom att torka dom först i solen. Det beror på hur landet och hur importören vill ha det. Sen skickas bönorna iväg till dom länder som ska importera och tillverka kaffe,

Vid rostningen av bönorna kommer bönornas oljor fram och dom rostas så länge som producenten bestämt att styrkan på kaffet ska vara.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *